Kiracı evi çıkarken boyatmak zorunda mı?
İlgili hükümde belirtildiği üzere kiracı, evi terk ederken, kötü kullanım, tavanda kirlenme, boya aşınması vb. olmaması koşuluyla evi boyatmakla yükümlü değildir.
Boya-badana depozito içine girer mi?
En kötü senaryoda, depozito bir güvenlik depozitosu hesabına yatırılmalı ve depozitodan düşülebilecek herhangi bir hasar depozitodan mahsup edilerek kiracıya geri ödenmelidir. Ancak, boya aşınması gibi normal kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma belirtileri depozitodan düşülemez.
Kiracı hangi masrafları isteyebilir?
Kiracı, kiralanan mülk için yapılan lüks harcamaları talep edemez. Ancak, mülk sahibi tarafından ödenebilecek lüks harcamaları talep edebilir. Taraflar, kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan yararlı ve zorunlu harcamaların talep edilemeyeceğini belirten bir hüküm koyabilirler.
Apartman boyanması kiracı mı öder ev sahibi mi?
Ancak, evde yapılacak her türlü boyama, badana ve izinsiz tadilat kiracının sorumluluğundadır. Eşyalı bir ev kiralanırsa, mülk sahibi, mobilyalarda meydana gelen herhangi bir arıza için onarım ücretini ödemelidir.
Kiracı evden çıkarken evi nasıl teslim etmeli?
Yukarıda kısaca belirtildiği gibi, kiracı, kiralık mülkü boşaltırken ev sahibiyle bir anahtar teslim protokolü düzenleyerek anahtarların teslim edildiğini kolayca kanıtlayabilir. Anahtar teslim protokolünü imzalayarak, kiracının kiralık mülkü boşalttığı ve yükümlülüklerinin sona erdiği varsayılır.
Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır?
Depozitoyu geri almak için, mülk sahibine mülkün boş olduğu bildirilmelidir. Mülk sahibi ve kiracı, depozitoyu tek seferde veya karşılıklı anlaşmayla taksitler halinde ödeyebilir.
Boya badana kiradan düşülür mü?
Eğer evin mevcut renginde bir sorun yoksa ve kiracı evin tamamen kendi isteğine göre boyanmasını istiyorsa, bunun bedeli kiracıya ait olur ve kira bedelinden düşülemez.
Depozito son kiraya sayılır mı?
Depozito, son kira yerine sayılır mı? Hayır, sayılmaz. Kiracı, kira sözleşmesi süresince tüm ayların kirasını ödemekle yükümlüdür.
Kiracıların hakları nelerdir?
Kiracıların hakları nelerdir? Kiracı hakları; Kiralanan daire veya iş yerini kullanıma uygun bir durumda muhafaza etme, kiralanandaki ayıpların giderilmesini isteme, tahliye sebebi olmadıkça evden çıkmama hakkı gibi birtakım önemli haklardır.
Hangi masraflar ev sahibine aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiracı, musluk veya kazan bozulduğunda ne yapması gerektiğini bilmelidir. Ev sahibi, evdeki genel bakım ve tesisat ve donanımların büyük onarımlarından sorumludur. Başka bir deyişle, kombi kazanları veya duş kabinleri gibi taşınmaz eşyalara büyük onarımlar yapılacaktır.
Kiracı neleri ödemek zorunda?
Türk Borçlar Kanunu’nun 317. maddesine göre kiracı, kiralanan gayrimenkulün usulüne uygun kullanımı için gerekli temizlik ve bakım masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Burada kullanım masrafları denildiğinde şu anlaşılmaktadır: Elektrik, su, doğalgaz veya temizlik ücreti gibi masraflar. Dikkat ederseniz bunlar kiracının kullanımına bağlı masraflardır.
Kiralık evden çıkarken boya yaptırmak zorunda mı?
Yargıtay’ın emsal kararları dikkate alındığında, kiracının kiralananı kiraladığı haliyle iade etmekle yükümlü olmasına rağmen uygulamada, boya varsa kiracının normal kullanım yıpranması kapsamında evi badana yaptırmak zorunda olmadığı ve kötüye kullanmanın söz konusu olmadığı kabul edilmektedir.
Kiralık evde bozulan kombiyi kim yaptırır?
Kombi arızasının kiracıdan kaynaklanmaması halinde; kombi tamiri, parça değişimi veya yenilenmesi ev sahibi tarafından yapılmalıdır. Kombi arızasında kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu konuda ortaya çıkan masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Bina içi boya masrafı kime aittir?
Bu durumda dairenin boyanması, ana gayrimenkulü etkileyen sürekli bir masraf olduğundan, binanın badana ve boyanması, kiracının değil, binadaki daire sahibinin sorumluluğundadır.
Kiracı evden çıkarken ev sahibi ne yapmalı?
Yeni ev sahibi, kiracıya karşı satın alma tarihinden itibaren 6 ay sonra fesih davası açabilir. Alternatif olarak, isterse sözleşme süresinin dolmasını bekleyebilir ve sözleşmenin bitiminden itibaren bir ay içinde kiracıya karşı tahliye davası açabilir.
Kiracı çıkarken evi temizlemek zorunda mı?
👉Evet, kiracı evi terk ederken evi temizlemek zorundadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 334. maddesine göre kiracı, kiralananı “kullanım ve faydalanma ölçüsüne göre” iade etmekle yükümlüdür. 👉Bu madde, kiracının evi teslim aldığı gibi temiz bir şekilde geri alması gerektiğini belirtmektedir.
Ev boyası kiradan düşülür mü?
Eğer evin mevcut renginde bir sorun yoksa ve kiracı evin tamamen kendi isteğine göre boyanmasını istiyorsa, bunun bedeli kiracıya ait olur ve kira bedelinden düşülemez.
Kiracı çıkarken hasar tespiti nasıl yapılır?
Ev sahibi, kiracının kiralık mülkü boşalttıktan sonra eve zarar verdiğini tespit ederse, zararı belirlemek için derhal bir dava açmalıdır. Bu dava, kiralanan evin bulunduğu yerdeki hukuk mahkemesine açılmalıdır.