Elbeyli soyu nereden gelmektedir?
Tarih. Oğuzların Elbeyli Türkmen kabilesi Alkırevli kabilesinin göçebeleri tarafından kurulmuştur. Bu Türkmen kabilesinin insanları Türkiye ve Suriye’de farklı yerleşim yerlerine sahiptir.
Sivas Elbeyliler nereden gelmiştir?
İlbeyli aşireti, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Sivas’ta yaşayan bir Türkmen aşiretidir. XII. yüzyılın sonunda İran’ın Horasan bölgesinden Anadolu’ya geldikleri tahmin edilmektedir.
Elbeyliler yörük mü?
Bu topluluklardan biri de Ulu Yörük Türkmenleri’ydi. Timur’un istilası sırasında (1400) Sivas’ta yaşayan Elbeyliler, Ulu Yörük topluluğunu oluşturan aşiretlerdendir.
Gaziantep Türkleri hangi boydan?
Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşarlar. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.
Elbeyli Türkmenleri hangi boydan?
Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.
Sivas Elbeyli Köyü Alevi mi?
İlbeyliler (veya Elbeyliler), Sivas, Kilis, Kahramanmaraş ve Suriye (Halep) bölgelerinde yaşayan Alkaevli (Alkarevli, Alkırevli) aşiretine mensup yerleşik Türkmenlerdir. Alevi veya Hanefi Sünnidirler.
Sivas’ın kokeni nedir?
Pontus Kralı’nın karısının, Roma Kralı Augustus’un sevgisini kazanmak ve ona olan minnettarlık ve sadakatini ifade etmek için Yunanca’da “Augustus’un şehri” anlamına gelen “Sebaste” adını verdiğine inanılıyor. Sebaste’nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü iddia ediliyor.
Elbeyli eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz 1931 yılında Gaziantep’in Kilis ilçesine köy olarak bağlanmıştır. 1946 yılında Oğuzeli ilçesine bağlanmış, 1995 yılında Kilis’in il olmasıyla birlikte tekrar ilçe olarak Kilis iline bağlanmıştır.
Sivas’ın eski adı nedir?
İlin isminin tarihçesi: Sivas’ı farklı zamanlarda yöneten devletler şehre farklı isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment Eyaleti, Devlet-i Rum, Devlet-i Sivas ve Sivas’tır.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Kısacası, Osmanlı İmparatorluğunu kuranlar Yörük Alevileriydi. Yani Ahilik edebi Ehl-i Beyt nefesiyle kurulmuştu. Biraz geçmişe gidersek, dirilişinden önce Peygamber tüm sahabeyi Gadir-i Hum’da toplamış ve hutbesinde İmam Ali’yi vesayetin başı olarak ilan etmişti. Hz.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutlukların) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Türkmen ile Yörük arasındaki fark nedir?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok önemli mevkilerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Yerleşik hayata geçmeyip göçebe olarak yaşayan Türkmenlerin bir kısmına Yörük denildiği görülmektedir.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Oğuz boyu hangi soydan gelir?
Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.
Antep’in eski adı nedir?
Eskiden Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir. Gaziantep’te yetişmiş ünlü bilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni’ye göre, Gaziantep’in eski ve gerçek adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus”, halka kale anlamına gelmektedir.
Elbeyli nereye ait?
İlçemiz 1931 yılında Gaziantep’in Kilis ilçesine köy olarak bağlanmıştır. 1946 yılında Oğuzeli ilçesine bağlanmış, 1995 yılında Kilis’in il olmasıyla birlikte tekrar ilçe olarak Kilis iline bağlanmıştır.
Elbeyli aşireti kaç kişidir?
Emirza Veled-i Elbeyli, 44 kışlası ve yaklaşık 4.131 kişilik nüfusu olan Elbeylilerin lideriydi. 1574’te kabile 36 kışlakta yaşıyordu ve tarımla uğraşıyordu. O dönemde Elbeylilerin vergi nüfusu 1.624’tü. Kabilenin toplam nüfusu 8’dir.
Elbeyli’de kaç köy var?
Sivas ile Şarkışla arasında kalan İlbeyli ilçesinde 42 köy bulunmaktadır.
Sivas’ta aşiret var mı?
Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.
Tavsiyeli Bağlantılar: 18 Yaşında Hostes Olunur Mu